Športne igre mladih

Novice

Svečana otvoritev prvih Plazma Športnih iger mladih bo potekala 6. 5. 2024 v Ljubljani na Kongresnem trgu.
SPOROČILO ZA JAVNOST 30.04.2024.

Svečana otvoritev prvih Plazma Športnih iger mladih bo potekala 6. 5. 2024 v Ljubljani na Kongresnem trgu.

Mesto Ljubljana je bilo počaščeno gostiti otvoritev 1. sezone Športnih iger mladih Plazma, največjega amaterskega športnega dogodka v Evropi. Dogodka se bodo udeležili mnogi eminentni gostje iz sveta športa in zabave, svojo prisotnost pa sta potrdila tudi Varuh človekovih pravic g. Peter Svetina, kot predsednik vlade RS g. Robert Golob, ki bosta imela tudi nagovor.

V ponedeljek, 6. maja, s pričetkom ob 11. uri se bo pod vodstvom slavnostnih govorcev prvič prižgal ogenj Športnih iger mladih Plazma v Sloveniji.

Približno 3000 otrok in mladostnikov se bo udeležilo športnih aktivnosti v okviru Telemachovega dne športa. Osrednji namen Plazma športnih iger mladih ni zgolj tekmovanje, ampak predvsem druženje, zabava in tkanje novih prijateljstev. Rezultati so pri tem sekundarnega pomena. Namen je, da mladi preživijo aktiven dan, se med seboj povežejo in skozi šport razvijajo pozitivne vrednote.

“Od prve izvedbe pred 28 leti do danes so se Plazma športne igre mladih udeležili že več kot dva milijona in pol nadobudnih športnic in športnikov. Ta impresivna številka poudarja velik pomen iger za razvoj mladih, tako v športnem kot družbenem kontekstu. Letos prvič gostimo te igre tudi v Sloveniji, kar me izjemno veseli in navdaja s ponosom, saj sem lahko del tega pomembnega gibanja. Priložnost za organizacijo iger v Sloveniji smo zgrabili z odprtimi rokami in zagotovili, da je naša prva izvedba resnično spektakularna. Letos bo približno 40.000 otrok imelo priložnost tekmovati, sklepati nova prijateljstva in se razvijati skozi šport, ki nas vse združuje. Vendar igre niso zgolj o športu; šport simbolizira ljubezen, enotnost, spoštovanje do drugih in predstavlja tudi zabavo – zabavo, ki si jo otroci zaslužijo. Globok poklon vsem udeležencem, organizatorjem, ambasadorjem in podpornikom Plazma Športnih iger mladih. Dokler bom predsednik UEFE, bom podpiral te vrednote in pomagal, kjer bom lahko,” je poudaril Aleksander Čeferin, predsednik UEFE.

Vzporedno s športnimi aktivnostmi in animacijami se bodo otroci zabavljali tudi na športno-izobraževalnem poligonu Bodi del iger – Poskrbimo za planet. Trije takšni tovrstni dogodki so se že zgodili, prvi je potekal 4. 4. 2024 v Pivki, na Osnovni šoli Pivka. “Je krasna priložnost, da naši otroci ne le tekmujejo, ampak se tudi učijo o trajnosti. To je ključno za oblikovanje prihodnjih generacij, ki bodo skrbele za naš planet. In veseli me, da je OŠ Pivka kot prva osnovna šola v Sloveniji pozdravila ta projekt kot primer dobre prakse,” je poudarila ravnateljica šole Nadja Černetić.

V okviru otvoritvene slovesnosti in kasneje sklop športnih aktivnosti pod okriljem Telemachov športni dan se bodo otroci lahko pomerili med dvema ognjema in atletiko, najboljši pa si bodo priborili nastop na državnem finalu in kasneje še na regijskem turnirju, ki bo avgusta 2024 v Splitu. V vmesnem času potekajo že tekmovanja Coca cola cup v nogometu, odbojki, šahu, rokometu, namiznem tenisu, v maju pa še v preostalih športih košarki, odbojki na mivki in atletiki, ter Kolektor cup v tenisu.

»Kot bivši profesionalni športnik, ki je tekmoval na najvišji ravni, vem, kako pomembno je, da imajo otroci možnost športa za čisto zabavo, brez pritiska zmage. Včasih sem tudi sam pogrešal priložnosti za preprosto igranje in spoznavanje novih ljudi. Točno to je element, ki ga mnogi športniki pogrešamo – neobremenjeno uživanje v športu. Plazma športne igre mladih v Sloveniji mladim ponujajo prav to: priložnost, da skozi športne aktivnosti razvijajo prijateljstva in se preprosto zabavajo. To je bistvo športa, ki ga Plazma igre uspešno oživljajo in negujejo.,« je povedal Zlatko Zahović.

»Namen Plazma Športnih iger mladih je zagotoviti otrokom kakovostne športne aktivnosti in s tem razbremeniti starše vsaj za nekaj ur. Medtem ko se otroci podijo za žogo ali se merijo v teku, imajo starši priložnost, da si zvečer ogledajo koncert in se prepustijo zabavi. Srečni otroci pomenijo srečne starše. V sodobnem svetu, polnem izzivov, so trenutki sprostitve in veselja za družine neprecenljivi.« je povedal Tevž Korent Predsednik Plazma športnih iger mladih Slovenije.

Uradno otvoritev bo neposredno prenašala Arena Šport in Sportklub.

 

Darilo prebivalcem Ljubljane in okolice je večerni koncert Nine Pušlar in Željka Samardžića z začetkom ob 20. uri, program pa bo zaključil veličasten ognjemet.

Plazma Športne igre mladi smo največji amaterski športni dogodek v Evropi, že prvo sezono omogočamo osnovnošolskim in srednješolskim otrokom, da se od januarja do septembra brezplačno udeležijo športnih aktivnosti v 10 športnih disciplinah, organiziranih po profesionalnih standardih, v sodelovanju z različnimi lokalnimi skupnostmi, športnimi klubi in nacionalnimi zvezami.

Vljudno vabljeni na brezplačen dogodek, ki bo imel spremljevalni program dopoldan in zvečer.

Več informacij lahko pridobite na www.sportneigremladih.com

Novinarske akreditacije lahko pridobite na [email protected]

 

Strinjam se s politiko zasebnosti.

Scroll